Rolul azotului in agricultura

Rolul azotului in agricultura

Experții sau pasionații de agricultură si de plante in general stiu ca este nevoie de ingrasaminte pentru a avea parte de recolte bogate și sănătoase, însă, foarte puțini însă cunosc lucruri despre aceste îngrășăminte, despre aplicarea corectă și despre rolul lor în dezvoltarea plantelor, curm a fi: rolul azotului.

NPK sunt elementele chimice pe care plantele le consumă in cantitățile cele mai mari. Îngrășămintele complexe NPK nu sunt cele mai importante elemente, luând în considerare faptul ca și microelementele au un rol foarte important în dezvoltarea armonioasă a unei culturi.

Rolul azotului: unul dintre elementele chimice indispensabile în existența oricărei materii vii și face ca aceasta să aibă formă, consistență și elasticitate.

Este al patrulea element ca importanță în plante, dupa C (carbon), O (oxigen) și H (hidrogen).
Azotul are un rol fundamental de construcţie în constituţia plantelor. El se găseşte sub formă de combinaţii proteice, enzyme, aminoacizi, acizi nucleici, hormoni vegetali, clorofilă, etc.
Lipsa azotului duce la stoparea creșterii plantelor iar, pe de altă parte, excesul de azot duce la sensibilizarea plantelor la cădere, la boli, la secetă sau ger.
Insuficiența azotului duce la inhibarea sintezei clorofilei, auxinelor, citokininelor și în cele din urmă determină stoparea creșterii plantelor.

Plantele utilizează azot în cantități variabile, de 25-60%. Aplicând corect fertilizarea, plantele pot utiliza spre maxim azotul din sol (rezerva din sol, azotul fixat de bacterii, azotul din îngrăşăminte, azotul rezultat din resturile vegetale, azotul din gunoi). Totuși, lipsa azotului se datorează unor factori naturali: eroziune şi spălare, levigare şi denitrificare (se produce datorită activității unor microorganisme anaerobe).

mai multe pe: Ghidul Fermierilor